Om mig

Jag har varit verksam som muntlig sagoberättare sedan mitten på 90-talet. Eller nej, långt tidigare! Faktiskt redan som barn älskade jag sagorna och myterna. Jag lekte dem, fantiserade kring dem, berättade dem. I min barndomsvärld fanns smurfarnas tillhåll i skogen intill där jag bodde. Djävulen bodde i källarförrådet och jag skrämde slag på mina kompisar genom att sitta där nere i förrådet och berätta läskiga spökhistorier för dem.

När jag blev äldre trollbands jag av rollspelens värld - Drakar och Demoner, Mutant, Chock - och jag älskade att vara just spelledaren: Berättaren. Kanske var det genom dessa otaliga timmarna av berättande i rollspelssammanhang, tillsammans med min medverkan i olika amatörteateruppsättningar och dramagrupper, som var min första "utbildning" i berättarkonst. Dagen jag fyllde nio fick jag Tolkiens Sagan om ringen i födelsedagspresent, och sen fick min stackars mamma ha högläsning under många långa kvällar. När hon tillslut tröttnade och gav upp, så fortsatte jag läsa själv.

Teaterlinje på gymnasiet, men i den traditionella teatervärlden saknade jag just sagorna och myterna. Så jag utbildade mig till arkeolog i stället. Och läste antropologi och religionshistoria. Fascinerades av kulturer fjärran i tid och rum med animistiska kosmologier, och med myter och ritualer som förband människorna med den levande jorden. Inspirerades av shamanismen och den gamla nordiska naturreligionen - Forn sed.

Sedan 90-talet har jag alltså varit mer professionellt verksam som sagoberättare. Jag har turnerat runt i skolor och på festivaler, berättat på bibliotek, museer, kulturdagar. 1995 startade jag tillsammans med Mikael Öberg upp evenemanget Berättelser vid elden i Slottskogen i Göteborg, och det är fantastiskt att se att detta evenemang återkommer år efter år!

I Umeå läste jag museologi vid universitetet och har efter det arbetat som  museipedagog och intendent på flera olika museer och forntidsbyar. Naturligtvis hela tiden med det muntliga berättandet i förgrunden. Idag arbetar jag delvis som fritidspedagog (läs: sagoberättare och landskapspedagog) på Lidingö, och är delvis verksam som frilansande sagoberättare, författare, föreläsare och utbildare.

Har skrivit boken Det gröna skiftet och för några år sedan startade jag upp Lodyn - Centrum för naturvakenhet som har som syfte att genom kurser och utbildningar inspirera till helandet av vår relation till naturen. Först var det jag och min dåvarande sambo, Nina Wedborn, som engagerade oss i detta, sedan blev det mest jag ensam. Och det kändes just lite - ensamt. Så 2011 förvandlades Lodyn till ett nätverk av ekologer, konstnärer, naturvägledare, tänkare och aktivister. Jag ser mycket av mitt arbete som sagoberättare och naturberättare som en del av lodyns verkamhet.