Repertoar

Min repertoar av berättelser hämtar jag från det rika och fascinerande kulturarv som världens samlade myt- och sagoskatt utgör. Jag berättar allt från korta, underfundiga sagor med blixtrande humor till långa vindlande berättelser som tar lyssnarna med till fjärran riken och storslagna äventyr.

Här har jag lagt upp min repertoar i form av berättarprogram på olika teman. Utifrån dessa kan jag skapa berättarstunder som passar just er. Till exempel: Under berättarprogrammet elementens dans har jag samlat berättelser om jord, vind, eld och vatten, men om ni vill att temat skall vara specifikt inriktat på exempelvis vatten, så går det också bra. Jag är även öppen för förslag på teman som ligger utanför de jag beskriver nedan. Kontakta mig så kan vi spåna tillsammans!

Berättarprogrammen kan utformas så de passar för olika åldrar, barn, ungdomar eller vuxna.

Här är några av mina berättarprogram:


Elementens dans

Jord, luft, eld och vatten. Åtminstone sedan antiken har dessa element setts som själva grunden för livet. I elementens dans utforskar vi dem ur sagornas och myternas perspektiv. Här ryms berättelser om världsbränder och syndafloder, om hur elden kom till människorna och om flodens gåva. Du kan få höra om solens födelse och mäktiga vattenandar, om de fyra vindarna och den mäktiga moder jord.

Detta program inspirerar till förståelse av hur allt hänger samman. Berättelserna kan ge en poetisk och rolig introduktion till utforskandet av vattnets kretslopp och naturårets cykler. De visar vårt beroende av sol, vatten och jord. I sagorna och myterna är elementen inte bara kemiska sammansättningar. Tvärtom är de kraftladdade personligheter, besjälade med vilja och riktning.Myterna vi hittar under detta tema lockar oss därför lekfullt med till en mer levande relation till naturkrafterna.


Sagor från vildmarken

Detta berättarprogram utforskar naturen - och vår relation till naturen - i sagans form. Här kan ni få reda på varför ugglan flyger om natten, varför vargen lever i det vilda och hur det kommer sig att björnen har så kort svans. Här finns berättelser som öppnar upp för ekologiska insikter och varsamhet mot det levande.

Här samlar jag berättelser från kulturer världen över där djuren och växterna ses som våra systrar och bröder. Berättelserna fungerar bra i många olika miljöer, från klassrummet till lägerelden i skogen.Folktrons världar

Vid branta klippsprång ocn mäktiga berskedjor finns trollens boningar. I gårdstunets dunkel arbetar den flitige men snarstuckne tomten. Under golvbrädorna kan vi höra vättarnas viskningar. I forsen spelar näcken och djupt inne i skogen smyger det vackra men farliga skogsrået.

Välkommen till folktrons världar. Under detta berättarprogram har jag samlat nordiska folksagor och folksägner som berättar om de mystiska naturväsen som för det mesta bara kan anas i ögonvrån. Berättelserna bjuder på såväl humor som spänning och ger en levande inblick i vår kulturhistoria. Temat ger kunskap om och känsla för en tid när naturen upplevdes som magisk. Det berättar om bondens liv och vardag för hundrafemtio år sedan, om deras hantverk och redskap, mål och drömmar. I sägnernas form väcks frågor som har brännande aktualitet även idag: Hur förhåller vi oss till naturen? Vart leder drömmar om allmakt? Vad är det i livet som verkligen är värdefullt?


Gudar, jättar, trolldom - Fornnordiska myter

Välkommen till de nordiska myternas värld. En värld fylld av spänning, magi och mustig humor.  Följ med Tor på äventyr vid världens ände. Hör om hur Iduns gyllene äpplen blir stulna. Här möts gudar och jättar, Midgårdsormen ringlar i havet, väktaren Heimdall blåser i Gjallarhornet. Gudarna börjar åldras, världens öde står på spel.
De tusenåriga gudaberättelserna från eddan fortsätter att trollbinda generationer av såväl barn som vuxna, in i vår tid. Jag har en stor samling fornnordiska myter på min repertoar, allt från de fartfyllda och roliga berättelserna om åskguden Tor till de mer ödesmättade om hur Balder miste livet och Ragnarök nalkas. Den fornnordiska mytologin har många dimensioner och kan därför älskas och uppskattas av lyssnare i olika åldrar.


Kärlekens pil - Gudaberättelser från antikens Grekland

Lär känna de grekiska och romerska myternas värld. Här ryms berättelser om solgudar och skogsnymfer, om dödsriken och gudagräl på Olympens berg. Kärlek, svartsjuka, äventyr och fantastiska stordåd...